top of page
Vyhledat
  • Dominika Geržová

Sbírka na krávu Viktorku překročila 90 000 Kč

Aktualizováno: 2. 8. 2021

Útěk před jatky krávy Viktorky si získal pozornost lidí a díky vytvořené sbírce Statku Radosti se podařilo za den vybrat 21 000 Kč na její odkoupení. Tato částka se v následujících dnech dostala až na 90 905. Ta se využije na její život v azylu Domov pro koně z. s. Kráva Viktorka byla odchycena 15. března na jihu Čech v okrese Český Krumlov. Přibližně týden se pohybovala mezi místními obcemi poté, co utekla při nakládání na transportní vůz na jatka.


Když se Klára Netušilová, provozovatelka Statku Radosti, dozvěděla o krávě, která utekla před smrtí, rozhodla se sdílet její příběh na svých sociálních sítích a uspořádat sbírku. Jateční společnost za její výkup požadovala 21 000 Kč, ale díky solidaritě lidí se podařilo vybrat přes 90 000 Kč. Část financí se využila k zaplacení výdajů spojených s odchytem, necelých 10 000 Kč, a zbytek se předal azylu Domov pro koně z. s., kde kráva Viktorka dožije svůj život.


Viktorka prožila svých 10 let života v kravíně ve velkochovu, kde sloužila jako zdroj mléka. Její produkce ale postupně s narůstajícím věkem klesala a tak měla být převezena na jatka. "Jméno Viktorka bylo jasné, znamená vítězství," vysvětluje nová majitelka Patricie Pitříková ze stanice Domov pro koně z. s. Při odchytu se nepodařilo získat důvěru Viktorky a musel přijet na místo veterinář, který ji uspal. Bylo za potřebí více jak 10 lidí, aby se ji podařilo v bezpečí dostat do přepravního vozu a vyslat na cestu do nového domova. Zapojili se dobrovolníci, místní lidé, ale i kameraman a moderátor, kteří celý odchyt dokumentovali. "Doufám, že její příběh bude inspirací k volbě rostlinné cesty," doplňuje organizátorka akce Klára Netušilová ze Statku Radosti z. s.


- dom -


Foto: Adéla Horelicová

146 zobrazení0 komentářů
bottom of page